31. listopada 2013.

Što je to Halloween?


Foto: Salvatore Vuono

Halloween ili Noć vještica je praznik koji se slavi u noći 31. listopada. Riječ Halloween je skraćenica od
"All Hallows' Evening", sveta večer. On inicira trodnevnu duhovnu obnovu za praznik Svih svetih ,vrijeme u liturgijskoj godini posvećena sjećanju mrtvih, uključujući i svece, mučenike i sve preminule vjernike.

Povijest Halloweena tj. Noći vještica ima svoje korijene iz drevnog keltskog festivala poznat kao Samhain. Festival Samhain je proslava na kraju sezone žetve u galskoj kulturi . Samhain je vrijeme kod drevnih pogana da se skupe zalihe materijala i pripreme za zimu. Drevni Gali vjerovali su da je 31. listopada, granica između tih svjetova živih i mrtvih spojena  i umrli će se vratiti u život i izazvati pustoš kao što je bolest ili oštećenje usjeva.

Festivali su uključivali paljenje vatre. Smatralo se da je vatra privlačila insekte na tom području što je privlačilo šišmiše na to područje. Maske su nosili u pokušaju da oponašaju zle duhove ili ih smire.

Danas, Halloween aktivnosti uključuju, pohađanje kostimiziranih zabava, uređenje, rezbarenje bundeva u varljive lampione, paljenjem vatre, posječivanje ukletih, zastrašujućih atrakcija, igranja podvala, pričanja zastrašujućih priči, i gledanje horor filmova.







                                                                                         Foto: hin255